Vaše otázky radi zodpovieme: 0903 040 562 Fax: 0650 406 789 Záznamník: 0650 40 6789

TCHOR

Tchor tmavý je samotársky nočný lovec. Dnes sa na mnohých územiach Európy vyskytuje už len zriedkavo (vrátane ČR), pretože mnohé podmáčané a vlhká území, ktoré rád obýva, bola odvodnená a zkultivována. Všetci poznáme tchora predovšetkým podľa jeho pachových žliaz, ktoré používa na svoju obranu. Tchor tmavý má dlhé ploché telo na krátkych končatinách a huňatý chvost. Jeho srsť sa skladá z tmavohnedých až čiernych drsných pesíkov, ktorými presvitá jemná a hustá žltkastá podsada, brušné strana tela je skôr čierna. V zime sa tchořům mení farba srsti z tmavohnedej na striebristo šedú. Oči má malé a uši bývajú krátke a zaoblené. Výrazným znakom je charakteristická tvárová maska, tvorená veľkými bielymi plochami, ktorá tchora odlišuje od fretky a ich spoločného kríženca. Za zaujímavosť možno považovať, že vznikla udomácnenia tchora tmavého a bola používaná k lovu králikov. Je trochu menší a má najčastejšie krémovo bielu srsť. Tchor má výšku zhruba od štyroch centimetrov až do šiestich centimetrov. Dĺžka tela sa pohybuje okolo 30 - 48 cm. Hmotnosť tohto malého tvora je 500 - 2000 g tchor tmavý je zdatný lovec, ktorý sa pohybuje väčšinou v noci a sám. Samce si udržujú spravidla stály revír o veľkosti okolo 2500 ha, ktorý si tvrdo obhajuje pred inými samcami. Samice majú oveľa menšie, niekedy aj navzájom sa prekrývajúce teritória. Tchory si svoje územie značkujú pomocou olejovitého, žlto sfarbeného výlučku tvaru ich análnej žliaz, ktorý je vyhlásený svojím ostrým zápachom. Ak sú napadnutí používajú ho tchory ako obrannú "chemickú zbraň". Príbuzné druhy: najbližšom príbuznými sú fretka (Mustela putorius Furo) a tchor stepný (Mustela Eversmann).

Prihlásiť sa or vytvoriť konto